Feeds:
Kiriman
Komen-komen

Salam sume….

Dah terlalu lama aku x login wordpress ni gara-gara lupe password tp bcoz of my friend said klau ader blog tapi x update dia bigfoot…. ntah la mgkn sbb aku takut jd (menda) 2, so ak try gak ingat ak nya password.. last2 ak ingat la ( kuasa tuhan) sape boleh halang btl x? ak skrg ngah wt praktical kat infohibur production…

Macam2 dugaan allah bagi nak uji kesabran ak sepanjang tmpoh sblm ak start praktical 2.. rs cm dh putus harapn pun ade tapi brkat nasht mak, ak still brtahan.. biarlah tuhan jer yang tahu betapa seksa nya ak melalui tmpoh2 2. kdg2 tido pun brteman kan air mata… hanya 1 prinsip yg ak ingat ble ak sedih n d timpa kesusahan iaitu “ader org lg sush dr aku”. ak sedar betapa ak ni teralu ikut emosi n trlalu cpt putus asa apabila di uji… ak sedih, kecewa, sakit hati, putus harapan n macam2 lg…. masa 2 hanya tuhan jer yg tahu perasaan ak. nk meluah kt kawan pun bukan sume hal yg kat lalui kawan kta faham ye x? org lain x tahu ape yang ader dlm hati kita… lebih baik ak diamkan ajer…

Ape2 pn ak brtrima ksh byk2 kt mak ak sbb dia lah org paling memahami n mgerti hati n perasaan ak. ak sebak ble mengenangkan pngorbanan dia… mak ayu sayang mak… skrg ni 2 la kata2 yg sering ak ckp kt dia ble ak call dia maklum la skrg dh jauh kn… ak hrp lepas ni ak lebih cekal n tabah ble mghadapi ujian n dugaan… korang doa2 la utk ak yer… 2 pn kalu korang nak doakan ak x pkse pun… k la nnt kta jmpe lg ak ader kje ckit ni nk ckp lbh2 tngu time ak free k… thanks… wslm….

kisah Tempe Aku….

salam sejahtera semua….

aku nak share ckit kisah tempe aku ngan korang, harap korang dpt ambik iktibar & pengajaran drpd kisah aku nie… korang nk tau x? untuk pengetahuan korng aku nie dok kat umah sewa, so nak mask ke nk ape ke no hal la.. nk di jadikan cite, ari 2 budak umah aku beli tempe.. konon2 nyer nk msk tempe la… so aku ngn ikhlas nyer nk tlg la dorang msk.. tapi kalu korang nk tau aku nie x prnh pn mkn tempe so nk msk bnda2 lg la… yg jadi mslah nyer skrg budak2 umah aku 2 lgsng x gtau cmne nk msk bnda 2, aku nie lg sengal, x lak tanye dorang cmne nk msk banda 2. so ngn berbekal kn ilmu msk yg ader aku mula potong tempe 2… pas2 kalu korang nk tau aku potong tempe 2 cm ptong tauhu ader ke ptt… org ptong tempe kn nipis2 tp aku x, aku ptong je suke ati aku jnji bnda 2 putus… pas2 dh siap ptong aku pi bsuh lak tempe 2 bersih2, pandai kn aku nie… x prnh2 org bsuh tempe sblm msk… pelik2.. pas2 dh bsuh bersih2 aku campak lak semua skali tempe yg aku ptong td dlm kuali… org msk tempe ckit2 kn tp aku ngn selamba badak nyer goreng bnda skli gus dh la minyak ckit… tempe 2 dh msk kuali bru budak umah aku 2 dtg tegur, yg cara aku msk tempe 2 slh… malu giler sih… tp aku ngn selamba menjawab,” la tempe 2 kan mknan org jawa mana la sy tau nk msk”  pas2 dorang ape lg gelak kn aku smpai mleleh air mata, aku wt muka bodoh jela…nk wt cmne dh mmg slh aku, sape surh x tnye dorang cmne nk msk bnda 2… jd moral of the story, korng jgn la sskali wt cm aku yer… klau x tau tnye jgn main hentam jer… kn x psl2 dpt malu… hehehe.. tp xpe aku blaja dr kesilapan skrg aku dh terer ar msk tempe 2 tp sdp ke x aku x tau la… k bye… thanks coz baca kisah tempe aku nie….;-)

Cerita Hantu

Dialog Dua Hantu

 

Tersebutlah kisah dua orang hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,

“Apsal kau ni asyik menggigil je?”

“Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais…sejuk!!” Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.

“Ooo..kesian… aku dulu mati sebab heart attack.” Kata Hantu A ramah.

“Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang.” Balas Hantu B.

“Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya…” jawab Hantu A sayu.

“Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih..”

“Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang.”

“So, ko dapatla tangkap diorang?” tanya Hantu B penuh minat.

“Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak…” kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.

Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

“Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi.

Untuk suke-suke jer…

Lawak Pendek

 

SAM: Kenapa kamu cakap minum susu segar boleh bawa maut?

DOL: Sebab semalam semasa aku tengah minum, lembu tu terajang aku. Nasib baik tak mati.

——— 🙂 —————

SAM: Apasal ko marah kat tokey kedai 2 Ringgit tu?

DOL: Sebab dia tipu. Aku beli 3 barang dia mintak 6 ringgit. kata 2 ringgit….

——— 🙂 —————

SAM: Kau kata binatang peliharaan kau mati lemas? Mana kau tau dia mati lemas?

DOL: Sebab aku bela ikan emas. aku jumpa dia mati dalam air!

——— 🙂 —————

SAM: Semalam aku nampak hantu!

DOL: Uih! kau terkejut tak?

SAM: Taklah…. hantu tu yang terkejut tengok aku.

DOL: Mana kau tahu?

SAM: Aku tengok muka dia pucat semacam jer….

——— 🙂 —————

SAM: Apasal kopi yang kau buat ni rasa masin?

DOL: Gula dah habis!

SAM: Yang kau pergi campur garam apasal?

DOL: Kan aku kata, sebab gula dah habislah

——— 🙂 —————

SAM: Aku tengok kau beberapa hari ini “candle light dinner” dengan bini kau, mesti dia suka.

DOL: Dia marahlah. Aku lupa nak bayar bil

elektrik, api rumah aku dah kena potong!

——— 🙂 —————

SAM: Dol, aku dengar bunyi batuk kau makin teruk!

DOL: Iya ke? kalau macamni aku kena banyak berlatih agar dapat batuk dengan lebih baik lagi.

——— 🙂 —————

SAM: Dah dua kali perompak yang sama datang merompak kedai kita.

DOL: Tu lah aku dah cakap kat kau, jangan pasang signboard “SILA DATANG LAG

serlahkan kehebatan anda bila menghadapi situasi tegang ketika awek tengah marah!

1. bila awek mula turun tok nenek baling² barang
korang cuba sambot ape yg dorang baling tu. inilah masanyer korang nak tunjuk kepantasan korang menjadi goal keeper.

2. bile awek korang mule menjerit tak pasal² menengking, membebel tanpa henti
korang menyanyilah sekuat hati dengan penoh perasaan mengikut melodi sebenar penyanyi asal. inilah masenyer korang nak tunjok yg sore korang sedap giler!

3. bile awek korang tenong korang cam nak telan (garang arh konon!)
korang senyom jek pandang awek korang tuh! inilah masenyer korang tunjok betapa comelnyer moker korang ketika senyom!

4. bile awek korang hambik sumer barang² dia bungkos ala² nak lari rumah
korang tolong kemaskan barang² dia. hambik semua barang² dia masokkan lam plastik sampah kaler itam tuh. inilah masenyer korang nak tunjok betapa rajinnyer korang, ringan tulang dan suka membantu.

5. bile awek korang menangis akibat terlalu marah dan sakit hati hingga mengalirkan airmata
korang ketawalah berdekah² hingga terguling². inilah masenyer korang nak buktikan bahawa korang berusaha buat awek korang gumbira ketika dia sedang berduka, sedih dan terluka! thehehe…

per gghhh… BaLAk ensem lagik gagah perkase nih pon tak berani buat camnih. kalo korang berani, korang memang hebat giler arh. respek arh… klau berani try la.. ( get from awek sopan weblog)

kesian sufiah

Di cetak dari malaysia kini

Sufiah: Sudah jatuh ditimpa tangga

Apr 1, 08 11:49pm

kemaskini 6:50am Nasib malang keluarga Sufiah Yusof, dulu pelajar pintar matematik paling muda di Universiti Oxford, ibarat sudah jatuh ditimpa tangga.

 

Selepas gempar dengan berita wanita ini, kini 23 tahun, menjadi pekerja seks di Manchester, hari ini ibunya pula dilaporkan meninggalkan rumah dan dalam proses memohon perceraian. Teruskan pembacaan »

sebuku roti penebus dosa

 Abu Burdah bin Musa Al-Asy’ari meriwayatkan, bahawa ketika menjelang wafatnya Abu Musa pernah berkata kepada puteranya: “Wahai anakku, ingatlah kamu akan cerita tentang seseorang yang mempunyai sebuku roti.”   Teruskan pembacaan »